Stilurile de învațare ale copiilor

Jocul Război a prins contur când băiețelul meu era în clasa a 2-a și când șirurile înmulțirii își pierdeau din când în când ritmurile firești. Părea că ceva trebuie sa intervină ca numerele să își recapete sensul și scopul în care erau folosite. În acest context a apărut un frumos joc cu tabla înmulțirii.

Atunci, colile A4 de hârtie albă, cartonată s-au lăsat decupate și desenate cu creionul pentru a crea un joc cu tabla înmulțirii. Rezultatul a fost extraordinar! Băiețelul meu mă ruga în fiecare zi să reluăm jocul, cu o ambiție nemaiîntâlnită până atunci, pentru a fi cavalerul învingător în Război. Ca prin farmec, tabla înmulțirii s-a lăsat îmblânzită și secretele ei au fost dezvăluite unul câte unul, până la ultimul. Gata, învățase tabla înmulțirii! 

Dar cum învață de fapt copiii? Îmi aduc aminte și acum de toate cărțile și caietele mele din școala…toate subliniate, cu câte o line, doua, trei, în funcție de importanța cuvintelor, multicolor desenate în funcție de cum se ordonau ideile.

Neil Fleming, un profesor neo zeelandez  cu multă experiența în lucrul cu elevii săi, a conturat modelul de învățare VARK. VARK este un acronim în care fiecare litera marchează un stil de învățare: V de la Vizual, A de la Auditiv, R de la Reading, care în limba engleza înseamnă citire și K de la Kinestezic. Dar haideți să vedem ce înseamnă fiecare dintre aceste stiluri.

Stilul de învățare vizual, cum este cazul meu, este reprezentativ pentru aceia dintre noi care rețin mai ușor informații în baza unor imagini. Pentru copiii care au acest stil de învățare este important să lucreze cu materiale în care informația este prezentată grafic, cât mai structurat posibil, colorată, ordonată cu simboluri.

Pentru cei care îmbrățișează stilul de învățare auditiv, audierea unui curs, a unui audiobook este cea mai eficientă abordare. Povestirea înflăcărată a istoriei de către un profesor pasionat, cum era doamna Vizitiu, profesoara mea din gimnaziu, poate aprinde imaginația copiilor cu stil de învățare auditiv. Ei își pot închipui toate scenele de lupta, castelele regilor și reginelor, măreția regatelor lor și în acest fel vor reține mult mai ușor informația. 

Stilul de învățare prin scriere sau citire spune că atunci când copiii vor scrie copiuțe pentru testul de la geografie vor reține și informația respectivă. Dar nu, nu încurajăm acest lucru! Întotdeauna, când eram la școală, am considerat că decât să fac copiuțe mai bine învăț direct, timpul alocat este același. Pentru acești copii este recomandat să citească sau să scrie lecțiile pe care le au de parcurs pentru școala și în acest fel informația va rămâne în memoria lor.

Copiii care au un stil de învățare kinestezic învață mai ușor prin mișcare, atingere, punerea în practică a materiei studiate. Pentru ei experimentele făcute la orele de științe, chimie, fizică sunt prețioase. 

La fiecare copil vom regăsi un amestec de stiluri de învățare în care unul sau altul este predominant. Este de dorit să ținem cont de ele pentru ne a sprijinii copiii să memoreze cu ușurință ceea ce au de învățat pentru școală sau în alte scopuri.

Dar indiferent de stilul de învățare copiii memorează cel mai ușor și cu plăcere atunci când se joacă. Jocul este modul firesc prin care ei cresc și se dezvolta. Jocurile educative sunt un prilej de bucurie pentru copii și părinți și oferă oportunitatea de a petrece un timp frumos în familie.

Vă invit la joacă!

Autorul articolului: Oana

Shopping Cart
Scroll to Top