
Ai jucat vreodată un joc despre Delta Dunării? Acum poți intra în lumea plină de farmec delicat a păsărilor care viețuiesc aici, pentru că ai la dispoziție TRIL – un joc minunat atât pentru copii, cât și pentru adulții cu drag de plimbări în natura sălbatică.
Tărâmul fermecat Delta Delta Dunării este acel loc magic din România în care poți vedea animale, plante și peisaje cum rar întâlnești în alte locuri ale lumii. Este cel mai tânăr pământ al țării noastre, a luat naștere în ultimii 10.000 de ani, ceea ce raportat la vârsta Pământului este echivalentul unei clipiri de ochi. În anul 1990 Delta Dunarii a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO ca rezervație a biosferei. Prin biodiversitatea sa, Delta Dunării se situează pe locul 3 în ierarhia mondială a celor mai importante rezervații naturale.
Iată, mai jos, câteva informații interesante despre acest loc extraordinar.
Despre Delta Dunării
Delta Dunării a apărut din vărsarea fluviului Dunărea, prin cele 3 brațe ale sale, Chilia (120 km), Sulina (64 km) și Sfântu Gheorghe (112 km) în Marea Neagră. Aceste 3 brațe de apă, precum și multele căi navigabile și lacurile dintre ele au conturat nenumărate insule plutitoare pe care se află stuf și papură, zone de pășune, dune de nisip.
Delta Dunării are o suprafață de circa 5500 km2 împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe, din care 730 km2 aparțin vecinei noastre, Ucraina. Suprafața ei se extinde cu aproape 40 m2 în fiecare an. Aici trăiesc în jur de 15.000 de oameni în cele 28 de sate și în Sulina. Sulina este orașul din România situat la cea mai mai mică altitudine, de 4 m.
Delta Dunării este presărată de o mulțime de lacuri. În anul 1960 autoritățile au dorit să transforme o parte din Delta Dunării în teren arabil și din cele 668 de lacuri de la acel moment multe au fost desecate. Dintre ele, până în prezent au mai rămas doar 479 de lacuri. Cele mai importante sunt Tatanir, Furtuna, Matița, Merhei, Babina, Trei Iezere, Bogdaproste, Obretin, Gorgova, Isacova, Roșu, Puiu, Lumina, Dranov.
De-a lungul Mării Negre se întinde o fâșie de 10-15 km de câmpie litorală, iar în spatele acesteia se află lagunele maritime. Cele mai mari dintre acestea, Razim, Golovița, Zmeica și Sinoe s-au transformat în timp în lacuri prin depunerea aluviunilor aduse de Dunăre.
Istorie în Delta Dunării
De acest fenomen al naturii se leagă și povestea cetății Histria din această zonă. Cetatea Histria a fost prima așezare urbană și locul în care s-a bătut pentru prima dată monedă pe teritoriul actual al României, fiind înființată în anul 657 îH de către coloniștii greci din Milet. În timp cetatea a trecut prin multe “peripeții”. A fost integrată în statul dac al lui Burebista, a aparținut Imperiului Roman și s-au construit aici terme, edificii publice, temple, a fost foarte afectată de invaziile goților, iar apoi de cele avaro-slave. Dar lovitura de grație și motivul abandonării acestei așezări a fost înnisiparea vechiului golf al Mării Negre care a făcut cetatea de neabordat pe cale maritimă.
Flora și fauna protejată din Delta Dunării
Zone protejate
În Delta Dunării sunt 20 de zone strict protejate. Dintre acestea, în Pădurea Letea, la fel ca și în Caraorman, se afla singurele păduri cu nisip din țara unde cresc liane de până la 25 m și câteva specii de orhidee. Aici trăiesc aproape 2500 de cai sălbatici. În zona protejată Roșca-Buhaiova se adăpostește cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa. În Grindul Lupilor nu vom întâlni lupul care i-a dat numele, dar am putea sta față în față cu șacalul auriu.
Vegetație
Vegetația din Delta Dunării este de trei feluri: de uscat, de mlaștină și acvatică. Vegetația de uscat este reprezentată cu grație de salcia albă, plopul cenușiu, aninul negru, chiparosul de baltă. Mlaștina își face simțită prezența prin stuful și papura sa, prin rogoz și pipirig. Așa se explică și pitoreștile acoperișuri de stuf din această zonă. Fiind materialul de construcție cel mai la îndemână, stuful este folosit mult la construcția caselor. Dintre plantele acvatice, plutitoare, cele mai fermecătoare sunt nuferii albi și galbeni, dar aici întâlnim și misteriosul ciulin de baltă, feriga de baltă, varza de mare.
Faună
Cu o atât de mare suprafață de apă, Delta este adăpostul peștilor, amfibienilor, reptilelor, crustaceelor, molustelor, insectelor și al păsărilor. Delta Dunarii găzduiește peste 100 de specii de pești de apă dulce sau sărată. Cel mai des întâlniți pești sunt morunul, cega, nisetrul, păstruga, cambula, șalăul, carasul, știuca, linul, somnul, crapul, avatul, bibanul, calcanul, șprotul, hamsia, stavridul.
Amfibienii sunt reprezentați de broasca râioasă verde, broasca de lac mare, broasca râioasă brună, buhaiul de baltă sau brotăcelul de copac.
Reptilele din Delta Dunării își fac simțită prezența prin intermediul țestoaselor, țestoasa de apă, țestoasa de uscat dobrogeană, țestoasa de mare și țestoasa Florida, șopârlelor, șopârla de smarald, șopârla de ziduri, șopârla de casă, tritonul cu creastă și șerpi, precum Boa de nisip, șarpele de stepă, șarpele de alun, șarpele de casă, năpârca, șarpele de apă.
Insectele își fac simțită prezența prin frumusețea fluturilor și a libelulelor și prin bâzâitul sutelor de țânțari ce împânzesc văzduhul nopților calde de vară.
În Deltă își duc existența multe mamifere. Poți avea oricând surpiza să te întâlnești cu un porc mistreț, în special în zonele mlăștinoase unde acestuia îi place să râme în noroi. Hermina, câinele enot, iepurele, căprioara, bizamul, vulpea, pisica sălbatică, ariciul sunt animale prezente în zonele de uscat ale Deltei. În apă poți vedea bălăcindu-se castorul, vidra, nutria, nurca.
Păsările din Delta Dunării

Delta Dunării este un paradis al păsărilor. Mai mult de jumătate din speciile de păsări din Europa o constituie cele pe care le găsim în Delta Dunării, adică aproape 400 de specii de păsări. Multe dintre ele vin aici de peste mări și țări pentru a-și depune ouăle și a-și crește puii. Navigând pe canalele Deltei ești înconjurat de pescăruși, pelicani, lebede, rațe sălbatice, chire de mare, chirighițe cu obraji albi, stârci albi sau cenușii, egrete mari sau mici.
O parte din păsări, precum piciorongul, cufundacul, vulturul codalb, lișița, sunt sedentare, dar cea mai mare majoritate este constituită din păsările migratoare. Experiența de a întâlni în călătoria prin Deltă coloniile de păsări este unică. Câteva dintre dintre cele mai numeroase colonii de păsări sunt cele de la Uzlina, Nebunu, Sacalin-Zatoane, Purcelu, Grindul Lupilor sau Grindul Chituc unde pelicanii, cormoranii, țiganușii, lopătarii s-au adunat cu sutele. Pelicanul este una dintre păsările emblematice ale Deltei Dunării. El este o pasăre migratoare, sosind în Deltă primavara, în lunile martie-mai și parasind-o toamna, în septembrie-octombrie pentru a se îndrepta către o alta delta, cea a fluviului Nil, către Golful Persic sau coastele Asiei. Pelicanul creț este cea mai mare pasăre din zona europeană, având 180 cm și o anvergură a aripilor de 230 cm.
Delta Dunării este un tărâm de poveste. Este un loc în care trilurile măiastre ale păsărilor se aud la tot pasul, întinderile de apă te îmbie să le străbați, apusurile de soare îți încântă privirile și îți deschid inima să te bucuri de tot ce este în jurul tău. Pentru copii, o excursie în Deltă poate fi un moment magic de care și-și amintească mereu și o ocazie extraordinară să cunoască și să îndrăgească natura sălbatică. Delta Dunarii este un tărâm fermecat.