Cusutul, lucrul manual cu multiple beneficii pentru copii

Cusutul este o formă de lucru manual care aduce o serie de beneficii copiilor. Ştiai că această activitate îi ajută să îşi întărească mâinile pentru scris?

Cusutul stimulează dezvoltarea abilităţilor motorii fine, dezvoltarea neuronală, coordonarea mână-ochi şi a abilităților de rezolvare a problemelor. De asemenea, ajută la înţelegerea unor subiecte şcolare cheie, cum ar fi: citirea, scrierea, matematica. În momentul în care copiii se angajează în activităţi manuale, ei învaţă mult mai bine la toate disciplinele.

Copiii învaţă să fie atenţi la detalii, să vadă de la început unde trebuie să ajungă, să planifice paşii de urmat dar mai ales să îşi pună creativitatea la încercare. Creativitatea este foarte importantă pentru succesul copiilor noştri şi bunăstarea lumii în care trăim. 

Cusutul oferă o oportunitate nesfârşită de a face alegeri, de a ajunge la concluzii, de a lua decizii și de a evalua rezultatele. Copiii devin ganditori flexibili, o alta componenta importanta a creativității şi încrederii în sine. Cu cât au mai multă experienţă cu o varietate de materiale şi tehnici, cu atât este mai probabil să încerce combinaţii şi idei noi.

Atunci când copiii sunt antrenaţi în activităţi de lucru manual se antrenează partea dreaptă a creierului care este responsabilă pentru emoţii, sensibilitate estetică, abstractizare şi viziune spaţială. Astfel se dezvoltă exprimarea nonverbala.

Ȋmpungerea acului, tăierea cu foarfeca necesită o bună dexteritate și coordonare, sunt activităţi repetitive, distractive și pline de satisfacţii pe care copiii vor să le facă din nou şi din nou.

Văzând ce sunt capabili să realizeze cu propriile mâinile şi efortul propriu, copiii dobandesc un sentiment important de încredere în abilităţile lor, le creste stima de sine.

Trăind într-o lume agitată este important să găsim activităţi în care copiii să-şi poată concentra atenţia pe deplin, în mod natural şi distractiv. Părinţii sunt încântaţi de activităţile de lucru manual deoarece reprezintă o alternativă pentru televizor și calculator, îi menţine pe copii implicaţi şi fericiţi că au realizat ceva la final.

Practicând cusutul, copiii au avantajul de a lucra liber şi de a lua singuri decizii. De la modul în care fac asta, la ce vor să realizeze şi la ce culori să folosească, totul depinde de ei. Este un mod foarte bun de a înţelege relaţia cauză efect şi de a exersa luarea deciziilor.

Cusutul este una dintre cele mai bune activităţi pentru a-i stimula pe copii să-şi dezvolte răbdarea, deoarece pentru obţinerea rezultatului trebuie să urmeze diverşi paşi şi să parcurgă un proces care necesită timp.

Cusutul este o activitate care se adresează deopotrivă fetelor şi băieţilor iar etichetarea că doar fetele ar putea coase este nepotrivită. Sunt atâtea activităţi şi meserii în ziua de astăzi in care se pot implica deopotriva atat băieţii, cât și fetele. Pentru aceasta însă, este nevoie ca mentalitatea colectivă să se adapteze vremurilor prezente şi depinde în primul rând de familie să sprijine atât fetele cât şi băieţii în activitatea de cusut, dacă aceştia manifestă interes în acest sens.

Cusutul contribuie la echilibrul emoțional și bunăstarea la nivel psihologic și induce o stare de relaxare.

Având o multitudine de argumente în favoarea cusutului, să le oferim ocazia copiilor să se exprime artistic prin aceasta forma de lucru manual și astfel să contureze lumea lor frumoasa.

 


 

Shopping Cart
Scroll to Top