Copiii învață prin joc

Una dintre cele mai importante preocupări ale noastre, ale părinților este legată de creșterea și educația copiilor. Din primele luni de viață ale copilului ne facem griji despre cum învață să mănânce cu lingurița, apoi să vorbească, să meargă, să interacționeze cu ceilalți, să se comporte în societate sau cum învață la școală. Și fiecare acționăm diferit, facând tot ce credem că este mai bine pentru a-i sprijini pe copiii noștri să treacă peste aceste obstacole. Și lucrul asta este foarte important pentru că și ritmul copiilor de învățare este foarte accelerat. În copilărie ei își dezvolta abilitățile cognitive, emoționale, sociale, pun bazele sănătatii lor fizice și psihice ca adulți, precum și cele ale succesului lor din viitor.

Modalitățile prin care un copil începe să cunoască lumea sunt variate. Copiii învață prin observare, explorare, imitare, experimentare, adresarea de întrebări, ascultare, repetiție, prin încercare și eroare. 

Copiii descoperă lumea și prin joc. Jucându-se ei sunt absorbiți de activitatea pe care o desfășoară, se bucură de ceea ce fac și pe negândite învață lucruri noi.

Prin joc copiii:

  • Dobândesc cunoștințe cognitive în toate domeniile, precum matematica, istoria, geografia, scrierea;
  • Înțeleg și  experimentează semnificațiile lumii înconjurătoare; 
  • Își îmbogățesc universul;
  • Învață să își gestioneze și depășească frustrările,
  • Învață să creeze relații și cum să interacționeze cu un grup;
  • Învață gândirea strategică, cum să facă și să urmărească un plan;
  • Îșii dezvoltă imaginația;
  • Devin creativi.

Ce putem face noi, ca parinți, este să ne sprijinim copiii să crească echilibrat prin joc. Să ne jucăm alături de ei, să le creăm spațiul propice jocului, să le punem la dispoziție jocuri adecvate vârstei și nevoilor lor de dezvoltare. Jocurile educative fac loc informațiilor cognitive în mintea copiilor prin bucuria și entuziasmul participării la ele. Astfel copiii pot învăța lucruri noi și își pot descoperi înclinațiile și pasiunile pe care le vor putea urmări și cultiva și mai apoi în viață, ca adulți. Este foarte important să îi încurajăm în tot acest proces pentru a căpăta încredere în ei înșiși și pentru a fi din ce în ce mai independenți în această călătorie a învățării.

Einstein a spus ca “jocul este forma cea mai înaltă a cercetării”.

Să ne alăturăm copiilor noștri și să ne jucăm frumos!


Shopping Cart
Scroll to Top