Astăzi, 14 februarie 2024, se împlinesc 136 de ani de la inaugurarea Ateneului Român (14 februarie 1888), una dintre clădirile simbol ale Capitalei.
La sfârşitul lunii ianuarie, am participat cu copiii la Ateneu, la un spectacol inedit de film și muzică realizat în colaborare cu Festivalului Internațional de Animație Animest. Ne-a plăcut tare să vedem şi să auzim varianta instrumentală live a filmului “Felix the cat”.
Am profitat de această ocazie şi am realizat şi o sesiune foto cu jocul Coroana de Oţel, caci, daca nu ştii, Ateneul este inclus în acest minunat joc de istorie şi ilustrat pe tabla de joc a acestuia.
Trimitem către voi o recomandare caldă de a duce copiii la spectacolele care au loc la Ateneu. Este o experienţă de culturalizare care este foarte bine primită de către copii.
Legat de istoria şi semnificaţia acestei clădiri simbolice, lăsăm mai jos câteva detalii care merită cunoscute.
Piatra de temelie a Ateneului Român s-a pus la data de 26 octombrie 1886, în prezența Regelui Carol I și a membrilor fondatori ai Societății “Ateneul Român”.
Ateneul s-a născut din inițiativa unui grup de intelectuali: Nicolae Kretzulescu, Constantin Esarcu, Petre S. Aurelian, V. A. Urechia, care si-au propus să dăruiască Bucureştiului o sală încăpătoare, destinată manifestărilor muzicale de înaltă ţinută artistică, fiind ajutați si de generozitatea publicului (binecunoscutul „Dați un leu pentru Ateneu!”)
Autorul proiectului este arhitectul francez Albert Galéron. La stabilirea concepției tehnico-funcționale și estetice a acestei construcții splendide, un aport semnificativ revine unor personalități ale arhitecturii și ingineriei românești. Cladirea a fost ridicată în mai puțin de 16 luni, grație unei serioase pregătiri tehnice și organizatorice a specialiștilor nostri: Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino.
Cupola Ateneului a fost proiectată de inginerul Elie Radu, forma circulară a sălii Ateneului fiind determinată de existenţa fundaţiilor executate pentru destinaţia iniţială a construcţiei (manej al Societăţii Ecvestre Române).
Fresca circulară, din sala de concerte, îi aparţine pictorului Costin Petrescu (1872-1954) din Piteşti. Realizată între 1933-1939, aceasta este lată de 3 metri şi lungă de 75 de metri. Fresca este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României.
După o serie de transformări, clădirea Ateneului Român a adăpostit expoziţii, un cinematograf şi o bibliotecă, pentru ca după 1958 să devină sediul Filarmonicii de Stat ”George Enescu”.
Ateneul Român a găzduit prima ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu” care s-a desfăşurat între 4 şi 22 septembrie 1958.
O orgă a fost instalată în anul 1939, în urma ajutorului material al marelui compozitor George Enescu. De asemenea, o serie de îmbunătăţiri tehnice i-au fost aduse, în special, după cutremurele ce au avut loc de-a lungul anilor, dar şi în urma bombardamentului din 1944, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ȋn sala mare a Ateneului s-a întrunit la 29 decembrie 1919, cea dintâi Cameră a Deputaţilor a României Mari, care a ratificat unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu România, moment istoric care avusese loc la 1 Decembrie 1918.
În grădina din faţa Ateneului Român se află statuia poetului naţional Mihai Eminescu, executată în bronz de sculptorul Gheorghe Anghel.
Pe scena Ateneului Român au cântat o serie de compozitori, dirijori, interpreţi de talie mondială, români dar şi străini.
După 1990 au fost demarate o serie de lucrări ample de restaurare şi consolidare, care s-au întins pe durata mai multor ani, sub acelaşi îndemn ”Daţi un leu pentru Ateneu”. Inaugurarea noii clădiri restaurate a Ateneului Român a avut loc la 27 august 2003.
La 21 martie 2007, a avut loc ceremonia dezvelirii unei plăci montate pe zidul Ateneului Român, fiind marcată astfel includerea acestui monument pe lista Patrimoniului Cultural European.
Ateneul Român este înscris în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, fiind un monument de arhitectură de valoare naţională şi universală.
Să ne bucurăm, aşadar, de cât mai multe spectacole la Ateneu!